Uravnoteženje opterećenja razdjelnih mreža pomoću teorije neizrazitih skupova : magistarski rad - Majstorović, Goran (G. Majstrović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Uravnotežavanje opterećenja transformatora i pojnih vodova smanjuje rizik od preopterećenja zbog čestih promjena opterećenja u razdjelnim mrežama. Na taj način se smanjuje učestalost i trajanje kvarova izazvanih preopterećenjem. U ovom radu se predstavlja metoda uravnotežavanja opterećenja u razdjelnim mrežama temeljena na teoriji neizrazitih skupova. Pri tom se istovremeno razmatra uravnotežavanje ukupnog opterećenja transformatora i pojnih vodova i simetriranje faznih opterećenja. Budući da je životni vijek sklopnih uređaja definiran ukupnim brojem provedenih sklapanja, postupak uravnotežavanja i simetriranja opterećenja je potrebno provesti uz minimalni broj sklapanja. U ovom radu je ukratko predstavljena i Aokijeva metoda uravnotežavanja opterećenja u razdjelnim mrežama koja se koristi u EES-u Japana, te se uspoređuje s predstavljenom metodom teorije neizrazitih skupova. Metoda teorije neizrazitih skupova primijenjena je na općenitom primjeru razdjelne mreže, kao i na dijelu 10 kV mreže grada Pule. Ključne riječi: teorija neizrazitih skupova, funkcija pripadnosti, uravnotežavanje opterećenja, simetriranje faznih opterećenja, broj sklapanja