Smanjenje pogrešnih prorada relejne zaštite u uzemljenim mrežama srednjeg napona : magistarski rad - Drandić, Silvano (S. Drandić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom radu analizirana je mogućnost smanjenja pogrešnih prorada relejne zaštite u uzemljenim mrežama srednjeg napona. U radu su razmatrane srednjenaponske elektroenergetske mreže uzemljene posredstvom zajedničkog maloomskog otpora. Uključenjem transformatora u paralelni rad dolazi do prijelazne pojave na vezi između neutralnih točaka transformatora koja zbog dugog trajanja može uzrokovati nepotrebnu proradu zaštite otpornika za uzemljenje. Spomenuti problem detaljno je razrađen u prvom poglavlju. U sljedećem poglavlju je obrađeno rješenje uzemljenja posredstvom maloomskog otpora uz primjenu tipskog rješenja sheme uzemljenja i zaštite otpornika. U trećem poglavlju teorijski je obrađena problematika struje uključenja transformatora. Slijedećim poglavljima prikazani su rezultati izvršenih istraživanja vrijednosti struja na vezama između neutralnih točaka transformatora za slučajeve uključenja transformatora, kratkotrajnog nestanka primarnog napona i kvarova prema zemlji. Izvedena je analiza djelovanja relejne zaštite. U posljednjem, devetom poglavlju, obrađena je mogućnost zaštite otpornika korištenjem odgovarajućih inverznih I-t karakteristika. Predložena je zaštita otpornika upotrebom digitalnih releja koji objedinjuju više zaštitnih funkcija čime se postiže potpuna zaštita otpornika u skladu s njegovom termičkom karakteristikom. Korištenjem digitalnih releja uz pravilno konfiguriranje i parametriranje postiže se bitno smanjenje pogrešnih prorada u krugu zaštite otpornika. Ključne riječi: otpornik za uzemljenje, inverzna I-t karakteristika, digitalni releji, relejna zaštita, uzemljenje zvjezdišta transformatora, paralelni rad transformatora, prijelazne pojave.