Primjena neuronskih mreža u sekundarnoj regulaciji napona i jalove snage : magistarski rad - Plavšić, Tomislav (T. Plavšić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radu su opisane značajke U-Q regulacije i sredstava za U-Q regulaciju, te su opisani postojeći algoritmi automatske sekundarne U-Q regulacije. Dane su osnovne značajke umjetnih neuronskih mreža te prikaz mogućnosti primjene UNM za analizu i upravljanje EES-om, sa detaljnijim osvrtom na dosadašnji razvoj primjene neuronskih mreža na polju upravljanja naponom i jalovom snagom. Predložena je i opisana izvedba automatskog sekundarnog U-Q regulatora primjenom statičkih neuronskih mreža. Dani su rezultati testiranja razvijenog algoritma na primjeru Slavonskog dijela 110 kV prijenosnog elektroenergetskog sustava Hrvatske. Na kraju su razrađeni zahtjevi za praktično ostvarivanje razvijenog algoritma unutar elektroenergetskog sustava Hrvatske. Ključne riječi: elektroenergetski sustav, napon, jalova snaga, sekundarna U-Q regulacija, optimalni tokovi snaga, umjetne neuronske mreže, višeslojni perceptron