Primjena neuronskih mreža u sekundarnoj regulaciji napona i jalove snage : magistarski rad - Plavšić, Tomislav; Tomiša, Tomislav (Zagreb : T. Plavšić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radu su opisane značajke U-Q regulacije i sredstava za U-Q regulaciju, te su opisani postojeći algoritmi automatske sekundarne U-Q regulacije. Dane su osnovne značajke umjetnih neuronskih mreža te prikaz mogućnosti primjene UNM za analizu i upravljanje EES-om, sa detaljnijim osvrtom na dosadašnji razvoj primjene neuronskih mreža na polju upravljanja naponom i jalovom snagom. Predložena je i opisana izvedba automatskog sekundarnog U-Q regulatora primjenom statičkih neuronskih mreža. Dani su rezultati testiranja razvijenog algoritma na primjeru Slavonskog dijela 110 kV prijenosnog elektroenergetskog sustava Hrvatske. Na kraju su razrađeni zahtjevi za praktično ostvarivanje razvijenog algoritma unutar elektroenergetskog sustava Hrvatske.
Ključne riječi:
elektroenergetski sustav, napon, jalova snaga, sekundarna U-Q regulacija, optimalni tokovi snaga, umjetne neuronske mreže, višeslojni perceptron
In this thesis voltage and reactive power control features and conventional secondary voltage and reactive power control algorithms are described. Basic artificial neural network features are given. Artificial neural network application possibilities for power system analysis and control are shown, with detailed retrospection to artificial neural network application for voltage and reactive power control. In the thesis artificial neural network based secondary voltage and reactive power controller is proposed and described. Test results of developed algorithm on Slavonian part of Croatian 110 kV transmission system are given. Requests for practical implementation of developed algorithm into Croatian power system are elaborated at the end of the thesis.
Keywords:
power system, voltage, reactive power, secondary voltage and reactive power control, optimal power flow, artificial neural networks, multilayer perceptron
Bibliografija str. 115-119.