Metoda za analizu različitih mogućnosti održivog razvoja elektroenergetskog sustava : doktorska disertacija - Tomšić, Željko (Ž. Tomšić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Planiranje u skladu s kriterijima održivog razvoja zahtijeva sistematski, integrirani multidisciplinarni pristup koji će postići istovremeno ekonomske, ekološke i društvene ciljeve. Proizvodnja električne energije ima direktne, ali i ekološke i društvene (eksterne) troškove koji su kompleksni i kontraverzni. Uključivanje ekologije u planiranje je jedan od glavnih kriterija da bi rezultat bio u skladu s kriterijima održivog razvoja. U disertacije je razvijena metoda za kompleksno optimiranje planova razvoja proizvodnih postrojenja u elektroenergetskom sustavu. Specifičnost je metode u uključivanju ekološkog utjecaja elektroenergetskih postrojenja i njihovih energetskih lanaca u proces kvantificiranog optimiranja sustava. Doprinos metode je i u poboljšanju primjenjivosti za elektroenergetske sustave s velikim udjelom hidroenergije kroz povezivanje simulacijskog programa za godišnje optimiranje korištenja hidropotencijala i optimizacijskog programa za dugoročno optimiranje razvoja sustava. Analiziran je optimalni plan razvoja elektroenergetskog sustava s i bez uključenih eksternih troškova. Integracija eksternih troškova različitih proizvodnih tehnologija i procjena rada sustava uz minimalne društvene (direktne i eksterne) troškove i utjecaj na izbor optimalne konfiguracije bio je jedan od glavnih ciljeva istraživanja i podloga za razvoj metode. Da bi se vrednovali ukupni društveni troškovi povezani s proizvodnjom električne energije, u primjeni metode razmotreno je: dispečiranje s optimizacijom standardnih promjenjivih troškova, dispečiranje s optimizacijom standardnih promjenjivih troškova i nakon toga proračun ukupnih (direktnih i indirektnih) troškova, dispečiranje s minimizacijom standardnih promjenjivih troškova, ali koji sada uključuju i specifične eksterne troškove za svaku elektranu, nastale zbog šteta u okolišu. Međutim iako je teorija eksternalija vrlo detaljno i sistematski obrađena, neprihvaćenost metode eksternih troškova od dijela znanstvenika i donositelja odluka, pokazuje da je potrebno kod izbora strategije primijeniti i druge metode. Tu se s obzirom na karakter problema (mnogo suprostavljenih ciljeva istovremeno) primijenjena multikriterijska analiza. Multi-kriterijska metoda može se koristiti i u kombinaciji s metodom eksternih troškova tako da npr. koristi funkciju štete za određivanje ulaznih vrijednosti. Da bi se mogla sagledati usklađenost odabranog strateškog plana razvoja s kriterijima održivog razvoja primijenjen je novi alat još relativno u razvoju, a to su indikatori održivog razvoja. Oni služe u praćenju i vrednovanju odabrane strategije kroz vrijeme. Najveći problem u primjeni indikatora je da je ta metodologija još u razvoju u svijetu pa ne postoji potpuno razvijen mehanizam za njihovo određivanje, a pogotovo sumiranje, a za širu primjenu potreban je međunarodni koncenzus. Na kraju disertacije razvijena metoda primijenjena je na izradu strateškog plana razvoja hrvatskog elektroenergetskog sustava. U tom zadatku razmotrene su različite strategije za zadovoljenje budućih potreba za električnom energijom. Da bi se zadatak proveo, napravljeno je sljedeće: analiza elektroenergetskog sustava, određivanje elektrana kandidata za budući razvoj elektroenergetskog sustava, usporedba različitih tehnologija i energetskih lanaca za proizvodnju električne energije, procjena eksternih troškova za elektrane kandidate pomoću usvojene metodologije, optimizacija elektroenergetskog sustava za svaki scenarij pomoću modela, kod odabira strateškog plana razvoja između niza "optimalnih" opcija (za razne zadane početne uvjete) primijenjena je multikriterijska analiza, usuglašenost strategije s principima održivog razvoja provjerena je s indikatorima održivog razvoja. Ključne riječi: održivi razvoj, energetika, ekologija, elektroenergetski sustav, planiranje, optimiranje, energetski lanci, indikatori održivog razvoja, eksterni troškovi, multikriterijske metode