Metoda za analizu nesimetričnih kvarova u nuklearnim elektranama : doktorska disertacija - Grgić, Davor (D. Grgić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Vezani trodimenzionalni neutronski i termohidraulički sistemski programi mogu unaprijediti točnost analiza reaktivnošću izazvanih akcidenata u slučajevima kad termohidrauličke povratne veze i utjecaj cijelog reaktorskog rashladnog sustava određuju brzinu nuklearnih reakcija. Vezani program je razvijen koristeći best-estimate termohidraulički sistemski program RELAP5/mod3.2, koji provodi termohidrauličku analizu za sve bitne komponente u postrojenju i uključuje realistični opis kontrolnih i zaštitnih sustava elektrane. Dva su programa korištena u neutronskom dijelu vezanog programa, coarse mesh trodimenzionalni neutronski difuzijski program QUABOX/CUBBOX–HYCA i trodimenzionalni nodalni difuzijski program PARCS. U vezanom programu RELAP5 računa sistemsku termohidrauliku, termohidrauliku i vođenje topline u srednjem kanalu reaktorske jezgre, dok QUABOX ili PARCS računaju samo 3D neutronsku kinetiku. Osnovni vezni moduli osiguravaju izmjenu podataka između neutronskog i termohidrauličkog dijela. Koristi se direktni eksplicitni tip povezivanja. RELAP5 ima vodeću ulogu u vezanom programu i odgovoran je za vremensku integraciju i organizaciju proračuna. Dodatno, razvijena je i verzija vezanog programa s subkanalnim modelom jezgre baziranim na programu COBRA. Sve tri verzije vezanog proračuna verificirane su na primjeru OECD TMI-1 MSLB benchmarka. Razvijena metoda za proračun asimetričnih akcidenata u reaktoru primjenjena je na HFP i HZP EOL analizu loma parovoda u NE Krško. Rezultati dobiveni vezanim proračunom demonstrirali su da lokalne povratne veze efikasno prigušuju porast snage za vrijeme akcidenta, rezultirajući u manjem povratku na snagu u odnosu na točkastu kinetiku. Ključne riječi: RELAP5, QUABOX, PARCS, COBRA, vezani program, trodimenzionalna kinetika, subkanalni program, nesimetrični tranzijenti, akcident loma parovoda, MSLB benchmark, best-estimate sigurnosne analize