Nesigurnost određivanja pomaka ventila u regulacijskom sustavu parne turbine : magistarski rad - Tudić, Vladimir (V. Tudić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Zbog osobite važnosti vrijednosti pomaka glavnih regulacijskih ventila u regulacijskom sustavu parne turbine, nužno je potreban kvalitetan mjeriteljski nadzor. Složenim sustavom koji se sastoji od mjernog pretvornika, sustava za pretvorbu strujnog u naponski signal i industrijskog prijenosnog računala sa A/D karticom, te softverom za mjerenje i obradu podataka, vrši se mjeriteljski nadzor. Pripadna mjerna nesigurnost određuje se uzimanjem u obzir svih fizikalnih utjecaja i zakonitosti koje vladaju za vrijeme mjerenja pomaka u konkretnoj izvedbi jednog takvog parnog ventila. Nakon analize zakonitosti eksperimentalno i analitički procijenjuju se pojedinačni doprinosi ukupnoj nesigurnosti u svim radnim uvjetima koristeći se međunarodno prihvaćenim ISO preporukama. U radu se primjenjuju znanstvene metode po preporukama ISO organizacije pri razradi općih algoritama u slučaju djelovanja utjecajnih veličina, izračuna raznih doprinosa ukupne nesigurnosti koristeći matematički aparat i računske metode za njeno iskazivanje. Kritičkom analizom i bogatim mjeriteljskim iskustvom pripadne mjerne nesigurnosti raznih utjecajnih faktora uzete su sa najvećim mogućim faktorima proširenja zbog povećanja pouzdanosti. Na osnovu prikazanih znanstvenih postavki, pripadnih algoritama i računskih metoda korištenih u ovoj radnji, iskazivanje nesigurnosti pomaka ventila u regulacijskom sustavu parne turbine može poslužiti kao model šire primjene, u različitim drugim postupcima procjenjivanja nesigurnosti složenih mjernih sustava, te prilikom mjerenja drugih fizikalnih veličina također bitnih u analizi pouzdanosti i stabilnosti sustava regulacije parne turbine, kao što su zakretaj krila regulacijskog servomotora, tlak impulsnog ulja regulacijskih elektroničko-hidrauličkih pretvarača, ili drugih fizikalnih veličina nevezano uz regulacijski sustav parne turbine. Ključne riječi: mjerljiva veličina, osnovna veličina, izvedena veličina, utjecajna veličina, vrijednost pomaka, mjerni pretvornik, eksperimentalno standardno odstupanje, mjerna nesigurnost, ispravljena vrijednost, faktor proširenja, sljedivost, umjeravanje