Nesigurnost određivanja pomaka ventila u regulacijskom sustavu parne turbine : magistarski rad - Tudić, Vladimir; Butorac, Josip (Zagreb : V. Tudić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Zbog osobite važnosti vrijednosti pomaka glavnih regulacijskih ventila u regulacijskom sustavu parne turbine, nužno je potreban kvalitetan mjeriteljski nadzor. Složenim sustavom koji se sastoji od mjernog pretvornika, sustava za pretvorbu strujnog u naponski signal i industrijskog prijenosnog računala sa A/D karticom, te softverom za mjerenje i obradu podataka, vrši se mjeriteljski nadzor. Pripadna mjerna nesigurnost određuje se uzimanjem u obzir svih fizikalnih utjecaja i zakonitosti koje vladaju za vrijeme mjerenja pomaka u konkretnoj izvedbi jednog takvog parnog ventila. Nakon analize zakonitosti eksperimentalno i analitički procijenjuju se pojedinačni doprinosi ukupnoj nesigurnosti u svim radnim uvjetima koristeći se međunarodno prihvaćenim ISO preporukama. U radu se primjenjuju znanstvene metode po preporukama ISO organizacije pri razradi općih algoritama u slučaju djelovanja utjecajnih veličina, izračuna raznih doprinosa ukupne nesigurnosti koristeći matematički aparat i računske metode za njeno iskazivanje. Kritičkom analizom i bogatim mjeriteljskim iskustvom pripadne mjerne nesigurnosti raznih utjecajnih faktora uzete su sa najvećim mogućim faktorima proširenja zbog povećanja pouzdanosti. Na osnovu prikazanih znanstvenih postavki, pripadnih algoritama i računskih metoda korištenih u ovoj radnji, iskazivanje nesigurnosti pomaka ventila u regulacijskom sustavu parne turbine može poslužiti kao model šire primjene, u različitim drugim postupcima procjenjivanja nesigurnosti složenih mjernih sustava, te prilikom mjerenja drugih fizikalnih veličina također bitnih u analizi pouzdanosti i stabilnosti sustava regulacije parne turbine, kao što su zakretaj krila regulacijskog servomotora, tlak impulsnog ulja regulacijskih elektroničko-hidrauličkih pretvarača, ili drugih fizikalnih veličina nevezano uz regulacijski sustav parne turbine.
Ključne riječi: mjerljiva veličina, osnovna veličina, izvedena veličina, utjecajna veličina, vrijednost pomaka, mjerni pretvornik, eksperimentalno standardno odstupanje, mjerna nesigurnost, ispravljena vrijednost, faktor proširenja, sljedivost, umjeravanje
The most important thing in governing system of steam turbine is the last chain in system, a steam valve. Because of meaning in order of stability, security and the working conditions of steam valve must be covered by supervising during phase of construction, manufacturing and commissioning. Measuring movement of steam valve in governing system of steam turbine is made by means of movement transducer, current to voltage converter and convenient software in applicable computer system with integrated A/D converter card. Measuring uncertainty of measuring result is occupied with all influence and physical laws during measuring procedure in real case. In procedure that follows the single uncertainties influences to summary measuring uncertainty are under analytic and experimental critics recommended and supervised by ISO institution. Uncertainty of measuring system which can occur in system causing by lots of influence factors will be performed and described in master work by means of following the guide lines of standards which are accepted and edited by distinguish ISO and others international institutions. By means of critics analyse and rich measuring experience given uncertainties are taken with great security extended factors in order to increase the certainty. Helped by scientific methods, issued algorithms and calculation methods performed in this work, uncertainty of displacement determination of the valve in the steam turbine control system can be used as model useful for other cases, in process of determination of uncertainties of different procedures and others physical values. That can be value of twisted angle of hydraulic servomotor, oil pressure of Electro hydraulic converters in steam turbine governing systems, or all others physical value out of steam turbine governing system.
Key words: measurable quantity, base quantity, derived quantity, influence quantity, value of displacement, measuring transducer, experimental standard deviation, uncertainty of measurement, correction factor, expanded factors, traceability, calibration
Bibliografija str. 162-163.