Ocjena kvalitete prijenosa MPEG-2 videosignala u radiokomunikacijskoj ATM mreži : magistarski rad - Baljkas, Bruno (B. Baljkas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Porast broja korisnika računala, razvoj lokalnih računarskih mreža, te razvoj programskih aplikacija za iste, doveo je do sve većih zahtjeva glede kapaciteta prijenosa i protoka informacija. Stoga je upravo na tim zahtjevima i nastao ATM kao konekcijski orijentirana mreža. Trendovi tehnologije ukazuju na sve veće oslanjanje društva na laku dostupnost multimedijskih informacija, što otvara potrebu za ručno prenosivim radiokomunikacijskim video komunikatorima. Rad prikazuje osnovna obilježja radiokomunikacijskih LAN-ova, te utjecaj višestruke propagacije , fedinga i intersimbolne interferencije na prijenos signala. Dan je prikaz osnovne strukture ćelelije i WATM ćelije. Prezentirani su OSI i ATM referentni modeli, ATM komutacija.Izloženo je mjerenje kašnjenja varijacije ćelije uz pomoć OAM ćelije, te sinkrono i asinkrono mjerenje CDV-a uporabom OAM ćelija.Prezentiran je koncept radiokomunikacijskog ATM-a i arhitektura WATM protokola. Analizirani su procesi upravljanja u radiokomunikacijskom ATM-u, primopredaja i upravljanje mobilnošću. Dan je prikaz kompresije signala, s postupcima kompresije i struktura MPEG-2 standarda. Prezentiran je referentni satelitski ATM model, arhitektura širokopojasne satelitske ATM mreže i satelitski ATM protokol. Analizirani su najčešće korišteni prometni parametri izvora i parametri kvalitete prijenosa u ATM mrežama. Ključne riječi: WATM, VBR, CLR, CDV, MPEG-2, QoS