Kaotično ponašanje istosmjernog silaznog pretvarača : magistarski rad - Pelin, Denis (D. Pelin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U istraživanju ustaljenih stanja istosmjernog silaznog pretvarača posebna je pažnja posvećena kaotičnom rješenju. Usvojeni su kriteriji prepoznavanja kaosa, tzv. identifikacija kaosa. Određeni su neki od skupova parametara modela istosmjernog silaznog pretvarača koji dovode do kaotičnog ponašanja. Na taj način moguće je predvidjeti kad će se istosmjerni silazni pretvarač ponašati kaotično. Rad se sastoji od šest poglavlja. U uvodu su postavljeni problemi i ciljevi istraživanja. Povijesni pregled dosadašnjeg istraživanja u području kaotičnog ponašanja električnih mreža s posebnim osvrtom na sklopove energetske elektronike, kao i osnovni pojmovi Teorije kaosa dati su u prvom poglavlju. U drugom poglavlju pripremljen je matematički model jednog odabranog istosmjernog silaznog pretvarača. Za usvojeni model istosmjernog silaznog pretvaraća u trećem poglavlju napisane su jednadžbe stanja, te je odabrana metoda numeričkog rješavanja jednadžbi stanja. U četvrtom poglavlju prikazana su ustaljena stanja istosmjernog silaznog pretvarača dobivena simulacijom na računalu. Za prikaz su korišteni vremenski dijagrami, Poincareove slike, te bifurkacijski dijagrami. Identificirano je kaotično rješenje i prepoznat put u kaos udvostručavanjem periode. Određeni su neki od skupova parametara za koje se istosmjerni silazni pretvarač ponaša kaotično. U petom poglavlju prikazani su valni oblici i trajektorije u faznoj ravnini karakterističnih ustaljenih stanja kao rezultati mjerenja, što je ujedno poslužilo kao provjera provedene simulacije matematičkog modela istosmjernog silaznog pretvarača. Ključne riječi: istosmjerni silazni pretvarač, Poincareove slike, bifurkacijski dijagram, identifikacija kaosa, put u kaos, udvostručavanje periode.