Projektiranje optičke komunikacijske mreže s posebnim zahtjevima : magistarski rad - Stipetić, Boris (B. Stipetić ; Fakultet eletrotehnike i računarstva, 2001)
Prilikom projektiranja optičke komunikacijske mreže s posebnim zahtjevima potrebno je riješiti redovne zahtjeve optičke mreže (kvaliteta komunikacije) i posebne zahtjeve. U radu je dan prikaz projektiranja optičke komunikacijske mreže za potrebe Hrvatske elektroprivrede. Telekomunikacijska mreža elektroprivrede mora omogućiti usluge koje su kritične za siguran i učinkovit rad elektroenergetske mreže što postavlja specifične zahtjeve na telekomunikacijsku mrežu a time i na njenu prijenosnu okosnicu optičku komunikacijsku mrežu. Stoga se u radu provodi analiza tih zahtjeva i njihovih utjecaja na projektiranje optičke mreže elektroprivrede. Elektroprivreda posjeduje posebnu infrastrukturu - nadzemne energetske vodove koja joj omogućuje razmjerno jednostavno i jeftino postavljanje optičkih kabela na teritoriji cijele Hrvatske. Analizirane su različite vrste optičkih kabela koji se koriste u Hrvatskoj elektroprivredi i razmotrene su njihove prednosti i mane. Prikazane su tehnike koje se koriste za zadovoljenje ekstremno visokih zahtjeva na raspoloživost veza. Topologija optičke mreže predočena je grafom mreže koji se koristi kod analize prijenosnog kapaciteta projektirane optičke mreže. Razmotrene su i mogućnosti povećanja prijenosnog kapaciteta optičke mreže. Ključne riječi: optičke komunikacijske mreže, projektiranje optičkih mreža, optičke mreže s posebnim zahtjevima, raspoloživost veza prijenosni kapacitet mreže