Konceptualno modeliranje arhitekture ISDN i IP sučelja : magistarski rad - Klarić, Krešimir (K. Klarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Magistarski rad “Konceptualno modeliranje arhirekture ISDN i IP sučelja” daje model rješenja medijskih prilaza mreži kao koncepta sučelja pri povezivanju različitih informacijskih mreža. Objašnjena je arhitektura takvog sustava, uz usporedbu sa standardiziranim teoretskim modelom predloženim od IETF-a, te je dana funkcionalnost njegovih sastavnih djelova kao i komunikacijskih protokola koji se koriste. Prikazana je funkcionalnost usluga i poziva u takvim sustavima kao i mehanizme naplate i osiguranja, uz signalne sekvence koje to ostvaruju. Kao primjer, dan je model ISUP protokolnog složaja gdje je uz njegovu funkcionalnost i način rada, prikazan proces razvoja i testiranja takvog elementa kao model razvoja cijelog sustava medijskog prilaza mreži. Ključne riječi: medijski prilaz mreži, mrežna sučelja, ISUP protokol, MGCP protokol, IP protokol, protokolni složaj, VoIP, iPulse usluga