Metode raspoznavanja uzoraka za analizu poslovno-financijskih podataka : magistarski rad - Vrančić, Ivan (I. Vrančić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Postoji jedan cross-selling problem, specifičan financijskim institucijama, koji je u okviru ovog magistarskog rada rješavan analizom klijenata upotrebom metoda raspoznavanja uzoraka. U radu je detaljno razrađena zaokružena cjelina koja se sastoji od procesa prikupljanja podataka o klijentima, procesa transformacije istih s ciljem izdvajanja značajki, procesa analize značajki klijenata izradom prediktivnih modela metodama raspoznavanja uzoraka i na kraju procesa implementacije rezultata analize u poslovni proces. Prediktivni modeli su napravljeni upotrebom više tehnika triju metoda raspoznavanja uzoraka - regresijske metode, metode stabla odluke i metode umjetnih neuronskih mreža. Opisani su načini mjerenja kvalitete prediktivnih modela na temelju kojih su napravljene usporedbe. Opisano je i kako je reorganizacijom podataka i izdvajanjem dodatnih značajki klijenata poboljšana kvaliteta prediktivnih modela. Poslovni stručnjaci su vrlo pozitivno ocijenili rezultate analize. U trenutku završetka izrade rada, intenzivno se radilo na implementaciji analize u poslovni proces. Ključne riječi: analiza klijenata, izdvajanje značajki, raspoznavanje uzoraka, prediktivni model, financije