Usporedba visokoomskih otpora u vrhunskoj točnosti : magistarski rad - Leniček, Ivan (I. Leniček ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Primarni elektromagnetski laboratorij (PEL), koji djeluje u sklopu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, kao glavnu zadaću ima pohranjivanje etalona četiriju osnovnih elektromagnetskih jedinica: volta, farada, oma i sekunde. Skupni etalon otpora FER i laboratorijski mjerni postupci za uspostavu i očuvanje sljedivosti postali su osnova za laboratorijsko umjeravanje otpora u vrhunskoj točnosti. Ograničenje postojećeg skupnog etalona na otpore do vrijednosti 100 MΩ potaknulo je razvoj novih mjernih postupaka i u visokoomskom području, s posebnim naglaskom na buduću izradu visokoomske etalonske baze do 1 TΩ. Na temelju provedene analize zahtjeva vrhunskog mjeriteljstva, u radu je predloen i ostvaren mjerni postupak za usporedbu visokoomskih otpora. Teorijska podloga problematike visokoomskih krugova, razvoj i izvedba mjernog sustava te rezultati obavljenih ispitivanja obuhvaćeni su sljedećim stranicama. Prilagodba mjernog postupka postojećem laboratorijskom instrumentariju te automatizacija računalom omogućili su njegovo brzo uključivanje u slijedni sustav PEL-a, a time su postavljeni temelji za uspostavu buduće visokoomske etalonske baze. U konačnici, cilj je magistarskog rada doprinos mjernim mogućnostima PEL-a koji svojim rezultatima ravnopravno sudjeluje u uspostavi međunarodno sljedivog mjernog sustava. Ključne riječi: određivanje omjera visokoomskih otpora, sljedivost, elektrometar, automatizirani mjerni postupak.