Upravljanje mrežnim resursima za usluge s promjenljivim zahtjevima na kvalitetu : doktorska disertacija - Žagar, Drago (D. Žagar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Kvaliteta usluge u IP mrežama je vrlo važno pitanje o kojemu ovisi razvoj i primjena novih zahtjevnih aplikacija i usluga. Zahtjevi na kvalitetu usluge se mogu mijenjati zbog promjenljivih zahtjeva korisnika ili zbog promjenljivih uvjeta komuniciranja. Stoga je vjerojatno da će se aplikacije i usluge izvršavati uz promjenljivu razinu kvalitete. Promjenljiva razina kvalitete uvjetuje uvođenje novih mehanizama, koji će omogućiti primjenu ovakve klase usluga. U disertaciji su obuhvaćeni zahtjevi na kvalitetu usluge s motrišta vrste usluge i aplikacije, korisničke opreme i cijene usluge. Definirani su načini posluživanja usluga s različitim stupnjevima garancija. Utvrđeni su postupci odabira, promjene i prilagodbe kvalitete usluge s korisničkog motrišta. Predložen je model QoS arhitekture za aplikacije i usluge s promjenljivim zahtjevima na kvalitetu. Definirani su QoS parametri, specifični za ovu vrstu usluga, te klase usluga u kojima će se posluživati. Eksperimentalna verifikacija je načinjena u laboratorijskoj IP mreži, u simuliranom mrežnom okruženju s pojednostavljenim klasama usluga. Utvrđena je prikladnost predloženog modela za postupke odabira i pregovaranja o kvaliteti usluge, pri promjenljivim zahtjevima na kvalitetu, kao i efikasno upravljanje mrežnim resursima. KLJUČNE RIJEČI: Kvaliteta usluge, IP mreža, aplikacije, klase usluga, QoS parametri, QoS arhitektura, upravljanje resursima, pregovaranje