Svojstva govornog prometa u paketskim mrežama s razlučivim uslugama : magistarski rad - Matić, Viktor; Kos, Mladen (Zagreb : V. Matić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je dan opis mreža s razlučivim uslugama u kontekstu prijenosa govora paketskim mrežama. Opisana je arhitektura čvorova ovako koncipiranih mreža na primjeru operativnog sustava Linux. Također su dani rezulati mjerenja svojstava govornog prometa na testnoj mreži s razlučivim uslugama, koncipiranoj na Linux operativnom sustavu.
Ključne riječi: DIFFSERV , VoIP, INTSERV , generator prometa, varijacija kašnjenja, kašnjenje, gubici paketa
This work describes differentiated services networks in respect of voice over Internet protocol. Especially work is oriented to Expedited Forwarding PHB nodes for VoIP. It also gives an in detail architecture description of the typical diffserv node, based on the Linux operating system example. Differentiated Services (short: Diffserv) is an architecture for providing different types or levels of service for network trafﬁc. One key characteristic of Diffserv is that ﬂows are aggregated in the network, so that core routers only need to distinguish a comparably small number of aggregated ﬂows, even if those ﬂows contain thousands or millions of individual ﬂows.
Key words: DIFFSERV , VoIP, INTSERV , voice trafﬁc generator, jitter, delay, packet loss
Bibliografija str. 88-90.