Paralelni virtualni stroj zasnovan na komponentnom objektnom modelu : magistarski rad - Milanović, Nadža (N. Milanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Ovaj magistarski rad opisuje temeljne programske metode paralelnog računanja. Proučava i opisuje postojeće tehnologije koje omogućuju paralelno raspodijeljeno računanje na skupini računala.U radu je detaljno opisana izvorna programska infrastruktura za stvaranje paralelnog virtualnog stroja na skupini računala u lokalnoj mreži. Programska infrastruktura zasnovana je na distribuiranom komponentnom objektnom modelu (DCOM), a napravljena je programskim jezikom Visual Basic. Raspodijeljeno računanje zasnovano je na master – slave modelu i ostvaruje se stvaranjem i povezivanjem objekata na računalima u lokalnoj mreži te podjelom računskih zadataka tim računalima. Rad i funkcionalnost te programske infrastrukture provjereni su rješavanjem problema trgovačkog putnika i ispitivanjem izvodivosti satnice s postavljenim ograničenjima. Problem trgovačkog putnika rješavan je jednostavnim rekurzivnim algoritmom. Rezultati ispitivanja pokazali su da se povećanjem broja računala smanjuje vrijeme rješavanja problema. Drugi problem rješavan paralelnim virtualnim strojem jest ispitivanje izvodivosti satnice uz postavljena ograničenja. Satnica se određuje raspoređivanjem nastavnih jedinica po resursima. Resursi satnice su nastavnici, grupe studenata i prostorije. U izvodivom rješenju satnice svaka nastavna jedinica ima određenog nastavnika, grupu studenata, prostoriju i vrijeme održavanja. Moguće rješenje satnice ne postoji ako su ograničenja postavljena tako da se neke nastavne jedinice preklapaju za neki od navedenih resursa. Ispitivanjem izvodivosti satnice pronalaze se preklapanja nastavnih jedinica. Otkrivanjem tih preklapanja određuju se i problematična ograničenja koja je potrebno promijeniti da bi se dobilo moguće rješenje satnice. Ključne riječi: paralelno računanje, raspodijeljeno računanje, paralelno virtualno računalo, skupina računala, master – slave model, DCOM, izvodivost satnice