Računalna simulacija rada fotonaponskog sustava : magistarski rad - Perić, Mario (M. Perić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Cilj magistarskog rada je definirati izgled računalne aplikacije za simuliranje fotonaponskih sustava. Na početku opisano je porijeklo sunčeve energije, geometrija prijenosa sunčeve energije te ozračenje horizontalne odnosno nagnute plohe. Zatim je opisan stohastički model ozračenja na horizontalnu plohu na primjeru otoka Lastova. Polazeći od teorije fotoelektričnog efekta razvijene su osnove za matematičko modeliranje rada fotonaponske ćelije. Prikazano je nekoliko tipova modela fotonaponske ćelije. S obzirom na važnost akumulatorskih baterija u fotonaponskim sustavima, detaljno je opisana akumulatorska baterija. Također je opisan kemijski proces punjenja i pražnjenja sekundarnih električnih baterija. Pored toga matematičkim modelom opisani su efekti kao što je polarizacija, samopražnjenje, isplinjavanje. Dan je pregled svih tipova akumulatorskih baterija koje se koriste u fotonaponskim sustavima. Nekoliko modela je opisano detaljno. Opisani su modeli tipičnih trošila u fotonaponskim sustavima, kao i uređaji za regulaciju i prilagodbu. Posebna pozornost je dana algoritmima rada regulatora punjenja. Dan je opis simulacijskog programa kao i dijagram toka. Prikazan je primjer rada simulacijskog programa za otok Lastovo. U dodatku prikazani su proračuni i analize koje upotpunjuju matematičke modele komponenti sustava, kao i dijagram toka programa. KLJUČNE RIJEČI: Sunčeva energija, Fotonaponski sustav, model ozračenja, model fotonaponske ćelije , model akumulatorske baterije, model trošila, model regulatora.