Mehanizmi kvalitete usluge za upravljanje kritičnim podacima u poslovnoj mreži : magistarski rad - Galinec, Dario (D. Galinec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Računalna mreža u velikim tvrtkama predstavlja sustav čiji su resursi podijeljeni između više vrsta različitih aplikacija. Aplikacije poslovno-informacijskog sustava kritične su aplikacije na mreži, od velike važnosti za cjelokupno poslovanje tvrtke te kao takve zahtijevaju određene prioritete. U ovom radu opisani su mehanizmi za kvalitetu usluge, kojima se aplikacijama poslovno-informacijskog sustava, pridjeljuje prednost pred drugim aplikacijama u poslovnoj mreži, u smislu pridjeljivanja određenog kapaciteta, kraćeg vremena odziva, manjeg gubitka paketa itd. Od više mogućih modela za rješenje ovog problema, opisan je model Diferencirane usluge koji je kroz teoretsku i komparativnu analizu prikazan kao najbolje rješenje. To je i potvrđeno eksperimentalnom provjerom neposrednim mjerenjem na laboratorijskom i realnom sustavu. Ključne riječi: Kvaliteta usluge, poslovno-informacijski sustav, model Difrencirane usluge, poslovna mreža, TCP/IP, proiritizacija.