Mehanizmi kvalitete usluge za upravljanje kritičnim podacima u poslovnoj mreži : magistarski rad - Galinec, Dario; Kos, Mladen (Zagreb : D. Galinec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Računalna mreža u velikim tvrtkama predstavlja sustav čiji su resursi podijeljeni između više vrsta različitih aplikacija. Aplikacije poslovno-informacijskog sustava kritične su aplikacije na mreži, od velike važnosti za cjelokupno poslovanje tvrtke te kao takve zahtijevaju određene prioritete. U ovom radu opisani su mehanizmi za kvalitetu usluge, kojima se aplikacijama poslovno-informacijskog sustava, pridjeljuje prednost pred drugim aplikacijama u poslovnoj mreži, u smislu pridjeljivanja određenog kapaciteta, kraćeg vremena odziva, manjeg gubitka paketa itd. Od više mogućih modela za rješenje ovog problema, opisan je model Diferencirane usluge koji je kroz teoretsku i komparativnu analizu prikazan kao najbolje rješenje. To je i potvrđeno eksperimentalnom provjerom neposrednim mjerenjem na laboratorijskom i realnom sustavu.
Ključne riječi:
Kvaliteta usluge, poslovno-informacijski sustav, model Difrencirane usluge, poslovna mreža, TCP/IP, proiritizacija.
Resources in corporate networks are shared among different applications. The most critical applications are Enterprise Resource Planning (ERP) applications. They are of most importance for running a business and must have certain priorities. In this thesis I describe Quality of Service mechanisms that are used to set priority for ERP applications in corporate networks, meaning that this applications will have certain amount of bandwidth reserved, shorter response time, less loss of packets etc. Through the theoretical and comparative analysis the Differentiated services model has been chosen, among various solutions, as the best way to solve the problem. It was also confirmed in experiment that was performed in laboratory and on the real corporate network.
Keywords:
Quality of Service, Enterprise Resource Planning System, Differentiated Services, Corporate Network, TCP/IP, Prioritization.
Bibliografija str. 118-121.