Modeliranje ustroja WWW sjedišta : magistarski rad - Šimić, Hrvoje (H. Šimić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Ovaj rad definira Web sjedište kao kolekciju Web resursa, uključujući Web stranice. Svakom resursu se pridružuje (1) identifikator u sintaksi Uniform Resource Identifier-a; (2) identitet, ideja vlasnika sjedišta o tome što resurs predstavlja; (3) položaj u odnosu na druge resurse sjedišta i (4) sastav resursa koji čine modularne komponente. Skup ove četiri osobine za svaki resurs u sjedištu čini ustroj Web sjedišta. Rad definira model nazivan UriGraph za opisivanje identifikatora resursa sjedišta i preko njega i ostale tri osobine, što ga čini potpunim modelom ustroja Web sjedišta. Model se može predstaviti grafički ili kao XML dokument koji odgovara zadanoj shemi. Rad opisuje i izvedbu modela u Javi, integraciju u pokusni Web poslužitelj i jednostavni studijski slučaj. Ključne riječi: World Wide Web, razvoj, ustroj, Web sjedište, Web resurs, Web aplikacija, XML, URI, UriGraph