Nelinearni digitalni simulacijski model hidroagregata s dvostruko reguliranom vodnom turbinom : magistarski rad - Brezovec, Miljenko (M. Brezovec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Matematički i simulacijski modeli omogućavaju simulacije rada hidroagregata u realnom pogonu korištenjem digitalnih računala. Kako bi model što preciznije opisivao dinamiku agregata, potreban je nelinearni model višeg reda. Kod razvoja takvog detaljnog modela potrebno je matematički opisati karakteristike turbine i sustava turbinske regulacije konkretnog agregata. U radu je opisan hidroagregat s dvostruko reguliranom turbinom. Takve turbine s pomičnim lopaticama rotora imaju visoku korisnost u različitim pogonskim uvjetima jer se lopatice rotora u pogonu zakreću tako da se što bolje prilagode uvjetima strujanja, ovisno o radnoj točki. Razrađen je detaljan nelinearni matematički i simulacijski model hidroagregata s dvostruko reguliranom turbinom za istraživanja dinamike sustava turbinske regulacije. Simulacijski model koji je razvijen za agregat 1 HE Varaždin, verificiran je usporedbom rezultata simulacija s rezultatima mjerenja na stvarnom agregatu. Ključne riječi: hidroagregat, dvostruko regulirana turbina, turbina s pomičnim lopaticama rotora, kombinatorna veza, topografski dijagram, korisnost, linearizacija po dijelovima, spline interpolacija, simulacijski model