Usklađivanje kvalitete usluge kod primjena virtualne stvarnosti s pristupnim mogućnostima : magistarski rad - Mikić, Dario (D. Mikić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Integracija Interneta s globalnom telekomunikacijskom mrežom dovela je do naglog razvoja novih vrsta usluga za takvu mrežu nove generacije. Kao takva se pojavljuje usluga umrežene virtualne stvarnosti koja omogućava udaljeni pristup uslugama stolne virtualne stvarnosti. U njenim brojnim i raznovrsnim primjenama rabe se terminali i pristupne mreže širokog raspona mogućnosti, od skromnih do naprednih, što dovodi do potrebe usklađivanja kvalitete usluge s pristupnim mogućnostima. U okviru ovog rada istraženi su parametri usluge virtualne stvarnosti, odabranih terminala i pristupnih mreža, predložen je skup parametara na osnovu kojih se može izvršiti usporedba i pregovaranje o kvaliteti usluge virtualne stvarnosti, opisan je model idejnog rješenja te je pokazana njegova izvedba i funkcioniranje na reprezentativnim studijskim slučajevima. Ključne riječi: virtualna stvarnost, kvaliteta usluge, profil usluge, profil terminala, mrežni parametri, model usklađivanja