Proračun raspoloživosti rasklopnih postrojenja metodom stabla kvara : magistarski rad - Žigman, Dubravko; Mikuličić, Vladimir (Zagreb : D. Žigman ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je opisan pristup proračunu raspoloživosti i pouzdanosti metodom stabla kvara. Objašnjena je sama metoda i postupci za izgradnju stabla kvara zadanog sustava. Analiza metodom stabla kvara provedena je programskim paketom Risk Spectrum. Dat je opis programskog paketa i svih mogućnosti analize. Provedene su analize: minimalnih presjeka stabla kvara (MCS), analiza važnosti i osjetljivosti, te vremenski uvjetovana analiza neraspoloživosti i nepouzdanosti. Sve analize su detaljno sprovedene na primjeru dijela tehničkog sustava i na primjeru rasklopnih postrojenja EES. Proračuni su vršeni na shemama odvoda s jednostrukim, dvostrukim i trostrukim sabirnicama s utjecajem komponente transformatora i bez utjecaja transformatora. Vremenski periodi analiza su jedna i pet godina.
Ključne riječi: neraspoloživost, nepouzdanost, stablo kvara, minimalni presjeci, komponente, rasklopno postrojenje.
The thesis gives a description of the availability and reliability calculation approach on the basis of the fault tree method. It illustrates the method and the procedure of the fault tree construction for a default system. The fault tree method analysis was carried out in the Risk Spectrum program. The program and all analysis possibilities are described. The following analyses were made: Minimal Cut Set Analysis (MCS), Importance and Sensitivity Analysis, Time-Dependent Unavailability and Unreliability Analysis. All the analyses were made in detail on an example of a part of a technical system and on an example of an electric power system switchgear. The calculations were made on schemes of single, double and triple bus switchgears with the influence of the transformer component and without the influence of the transformer. For the analyses time periods of one and five years were taken into account.
Key words: unavailability, unreliability, fault tree, minimal cut set, component, switchgear.
Bibliografija str. 122-123.