Raspodijeljeni informacijski sustav za održavanje elektroničkih zdravstvenih zapisa : magistarski rad - Končar, Miroslav (M. Končar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Primjena računalnih i komunikacijskih tehnologija u različitim granama zdravstvene skrbi od velikog je značenja i važnosti. Pri projektiranju takovih sustava, kamen temeljac predstavlja implementacija sustava upravljanja elektroničkim arhivama zdravstvenih zapisa pacijenata, koja će zadovoljiti vrlo stroge zahtjeve za funkcionalnošću i visokom kvalitetom usluge. Naročito kritičan čimbenik ovdje predstavlja osiguranje privatnosti i sigurnosti osobnih i zdravstvenih podataka. U radu su istražene komunikacijske arhitekture i razvijen je informacijski sustav za održavanje elektroničkih zdravstvenih zapisa, koji prati svjetski prihvaćene preporuke i standarde, sa posebnim osvrtom na rješenje zaštite privatnosti i sigurnog prijenosa zdravstvenih i osobnih informacija putem Interneta. Ključne riječi: elektronički zdravstveni zapis, sigurnost, privatnost, raspodijeljeni sustavi