Prijenos vremenski osjetljivih informacija u višeuslužnim paketskim mrežama : magistarski rad - Obradov, Boris (B. Obradov ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je obraden problem prijenosa vremenski osjetljivih informacija u višeuslužnim paketskim mrežama. Analizirane su tehnologije na sloju podatkovne veze s aspekta omogućavanja efikasnog prijenosa IP prometa velikim brzinama (155 Mbit/s i više). Napravljena je usporedba svojstava analiziranih tehnologija s ATM tehnologijom, koja se najčešće koristi na okosnicama širokopojasnih mreža, i međusobno. Posebno je analiziran problem prijenosa vremenski osjetljivih informacija na IP mrežama koje koriste PoS prijenosnu tehnologiju. S obzirom da PoS, za razliku od ATM-a, nema mogućnost osiguranja kvalitete usluge, opisani su i analizirani algoritmi za osiguranje kvalitete usluge koji se primjenjuju na IP razini – PQ, CQ, WFQ, RED, WRED. Napravljena je studija o primjeni novih tehnologija drugog sloja na primjeru Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet), uz uvjet osiguranja kvalitete usluge za ostvarivanje videokonferencija s visokom kvalitetom slike. Izvršena je simulacija videokonferencije na IP/PoS mreži između krajnjih tocaka u Splitu i Zagrebu. Simulirano je stvarno opterećenje i vršno opterećenje mreže uobičajenim IP prometom. Analizirani su i usporedeni simulacijski rezultati za pojedine QoS algoritme i dane preporuke za njihovu praktičnu primjenu. Dokazano je da se i u slučajevima povremenog vršnog opterecenja mogu osigurati uvjeti za kvalitetan prijenos vremenski osjetljivih informacija. Ključne riječi. vremenski osjetljive informacije, kvaliteta usluge, IP, DPT/SRP, Ethernet, PoS, PQ, CQ, WFQ