Analiza primjene direktne komunikacije u sustavu numeričkih zaštitnih uređaja : magistarski rad - Vidović, Filip (F. Vidović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Razvojem LONTALK komunikacijskog protokola i NEURONCHIPA kao komunikacijskog procesora, Echelon je omogućio direktnu komunikaciju među mrežnim uređajima, bez potrebe instaliranja nadzornog uređaja/programa. Kako su originalni Echelon-ovi uređaji bitno jednostavnije građe i funkcije od numeričkih zaštitnih uređaja, u radu je predstavljen način i ispitane mogućnosti korištenja ovakvog pristupa unutar integriranih sustava zaštite i upravljanja, a u cilju postizanja veće funkcionalnosti zaštitnog sustava, točnosti i brzine djelovanja, te značajnog smanjenja potrebe za klasičnim ožičenjem između zaštitnih uređaja. Ispitivanja su rađena korištenjem ABB-ovih uređaja, terminala polja REF 543, zvjezdaste spojke RER111 i optoelektričkih pretvarača RER103, kao osnovnih dijelova sustava. Poseban naglasak je na načinu konfiguriranja (programiranja) terminala polja, građenju virtualnih veza između izlaznih mrežnih varijabli jednog i ulaznih mrežnih varijabli drugog terminala i usporedbi vremena odziva, odnosno vremena koje je potrebno da se odvije željena sekvenca, između klasičnog fiksnog ožičenja i komunikacije. Nakon uvoda, u drugom dijelu predstavljena je osnovna građa LONTALK komunikacijskog protokola, objašnjen je način adresiranja mrežnih uređaja i formiranja logičkih struktura od kojih se sastoji mreža, te navedeni načini pristupa mreži i ograničenja s obzirom na ukupan broj uređaja. Ostali dijelovi sustava, način i programi za konfiguriranje i parametriranje terminala polja, način i program za građenje veza među uređajima, kao i uređaj za praćenje prometa podataka po mreži predstavljeni su u trećem dijelu. U četvrtom dijelu napravljene su konfiguracije tipskih (karakterističnih) polja na primjeru trafostanice 35/10 kV, s ugrađenim programima zaštite, komunikacije, upravljanja, nadzora i mjerenja. Konfiguracije predstavljaju moguće rješenje za postrojenja ovakvog tipa. Također je napravljen i kompletan projekt veza među terminalima polja. Peti dio se odnosi na karakteristike sustava s obzirom na vremena odziva. Napravljena su usporedna mjerenja vremena klasičnog ožičenja i komunikacije, na primjeru sekvence zaštite od zatajenja prekidača. U zaključnim razmatranjima navedene su prednosti, problemi i preporuke za korištenje ovakvih sustava. Ključne riječi: terminal polja, LON mreža, interoperabilnost, mrežna varijabla, zvjezdasta spojka, direktna komunikacija, mrežni čvor, NEURON procesor, konfiguracijski projekt, mrežni analizator