Analiza paralelne obrade poziva i usluga primjenom genetičkih algoritama : magistarski rad - Kasapović, Suad (S. Kasapović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Rad razmatra primjenu genetičkih algoritama prilikom analize paralelnog procesiranja poziva i usluga. Dat je teorijski model distribuiranih sustava sa značajnim brojem performansi i modela komunikacije kod distribuiranih sustava. Razmatran je osnovni model procesiranja poziva i usluga, dekompozicija poziva i usluga. Stohastička priroda poziva i usluga predstavljena je sa dvije funkcije raspodjele vjerojatnosti. Teorijski je razmatrana mogućnost primjene genetičkih algoritama na predloženi model procesiranja poziva i usluga. Razmatrani su različiti genetički algoritmi zajedno sa prednostima i nedostacima. Posebno je dat naglasak na Turnir genetički algoritma i njegovu upotrebu prilikom procesiranja poziva i usluga. Dat je pseudo kod kao i izvorni kod za rješavanje problema rasporeda zadataka kod višeprocesorskog sustava. Na kraju je izneseno nekoliko rezultata dobivenih matematičkom simulacijom prilikom određivanja vremena odziva u distribuiranom sustavu. Ključne riječi: distribuirani sustavi, komunikacija u distribuiranim sustavima, poziv i usluge, genetički algoritmi, turnir genetički algoritam, matematička simulacija