Nova metoda analize i interpretacije biomehanike lokomotornog sustava : doktorska disertacija - Dubravić, Amir (A. Dubravić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U ovoj disertaciji ostvaren je sustav i skup algoritama za analizu i interpretaciju lokomotornog sustava. Prihvat podataka o statici i dinamici lokomotornog sustava provodi se zahvaljujući posebno konstruiranom osjetilu nagiba koje spregnuto sa anatomskim lokacijama, nakon elektroničke obrade osnovnog električkog signala, uključujući i analogno digitalnu pretvorbu, daje konačni numerički oblik podataka o inklinaciji anatomske lokacije prema okomici na vodoravan položaj. Taj podatak o inklinaciji može biti shvaćen kao odraz lokomotorne aktivnosti tijela, te kao takav razmotren iz više statičkih i dinamičkih aspekata. Skup prostorno raspoređenih takovih pretvornika, podvrgnut je višekanalnoj analogno digitalnoj pretvorbi, te obrađen u posebno izrađenom računalnom programu, sposoban je rekonstruirati statiku, odnosno posturu tijela i odgovoriti na razna pitanja iz područja dinamike lokomotornog sustava. Područja dinamike koja se u radu obrađuju su: vremenska domena dinamike vremenskih serija inklinacije anatomskih lokacija, fazni prostor za razmatranje prirode dinamike vremenskih serija i frekvencijska domena tako prikupljenih vremenskih serija. Analiza vremenske domene donosi postupke apriorne i aposteriorne obrade signala inklinacije lokomotornog aparata kao što je obrada specificiranom prijelaznom funkcijom, zatim operacije glađenja i operacija lociranja zadanog segmenta. Prikaz lokomotornog sustava u faznom prostoru donosi jedno rješenje problema optimizacije “lag – time-a” embediranog faznog prostora za prezentaciju nelinearno dinamičkih, ili kaotičnih procesa pomoću osobina Fourierovog spektra, te na taj način daje temelje za izučavanje vremenskih serija lokomotornog sustava iz perspektive nelinearno dinamičkog, ili kaotičnog procesa. Analiza frekvencijske domene uspostavlja i izračunava frekvencijsku prijenosnu karakteristiku kralježnice. Ona također daje za dijagnostiku i analizu potencijalno relevantne parametre i funkcije, kao što su koeficijenti asimetrije i rigidnosti hoda, uvodeći pojam težišta harmonijskog sustava iskorišten i pri određivanju vremena pomaka, tj. “lag – time-a” u faznom prostoru. Pri svakom poglavlju sa analitičkom tematikom dati su primjeri. Ključne riječi: lokomotorni aparat (sustav), osjetilo nagiba, pretvornik nagiba, statička postura, prijelazna karakteristika, nelinearna dinamika, teorija kaosa, harmonijsko težište, vrijeme pomaka (lag time), fazni prostor, atraktor, prijenosna frekvencijska karakteristika, kralješnica, atlas, sacrum, koeficijent asimetrije hoda, koeficijent rigidnosti hoda