Povećanje snage postojećeg turbogeneratora : magistarski rad - Čelić-Baran, Kristina (K. Čelić-Baran ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Zahvaljujući preokretu na tržištu faza koja je podrazumjevala razvoj turbogeneratora sve većih jediničnih snaga promjenila se u fazu razvoja potvrđenog dizajna. Velika pouzdanost proizvoda specijalno za jedinice koje rade s promjenjivim teretom i brzim startom, te niska cijena, kratki rok isporuke i fleksibilnost u instalaciji zahtjevi su tržišta koji diktiraju razvoj na području turbogeneratora. Cilj je ostvariti takvu konstrukciju koja neće imati neplanirane ispade iz pogona i što duži period potreban za redoviti remont bilo da se radi o turbogeneratoru koji se hladi zrakom, vodikom ili vodom i vodikom. Da bi se ovo postiglo potrebno je povezati provjerena konstrukcijska rješenja, usvojene tehnološke postupke, iskustva koja su se stekla u praćenju rada turbogeneratora u pogonu sa razvojem novih materijala i mogućnostima sigurnijeg i točnijeg proračuna. Ovakav pristup se koristi prilikom projektiranja i izrade novih turbogeneratora kao i za određivanje mogućnosti podizanja snage već potojećih turbogeneratora. Praktički uvjek kada rezultati kontrolnih proračuna na to ukazuju vlasnici elektrana razmišljaju o mogućnosti povećanja opterećenja postojećih dijelova ili zamjenu ugrađenih dijelova s ciljem povećanja profita, a time i snage generatora. U radu je detaljno opisana metodologija provedbe modernizacije na osnovi koje se može donijeti odluka o povećanju snage turbogeneratora. Nakon provedenih kontrolnih proračuna:elektromagnetskog, ventilacijskog, toplinskog, mehaničkog, na način na koji je to pokazano proračunom mogućeg povećanja snage turbogeneratora 210 MW, određujemo granične vrijednosti obzirom na zagrijavanje, ventilaciju i hlađenje, stabilnost i mehanička naprezanja turbogeneratora. Upotreba ove metodologije omogućava točinije planiranje aktivnosti tijekom modernizacije te izračun njene ekonomske opravdanosti kao temeljni podatak studije izvodivosti. Ključne riječi: turbogenerator, obnova, povećanje snage, modernizacija