Povećanje snage postojećeg turbogeneratora : magistarski rad - Čelić-Baran, Kristina; Maljković, Zlatko (Zagreb : K. Čelić-Baran ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Zahvaljujući preokretu na tržištu faza koja je podrazumjevala razvoj turbogeneratora sve većih jediničnih snaga promjenila se u fazu razvoja potvrđenog dizajna. Velika pouzdanost proizvoda specijalno za jedinice koje rade s promjenjivim teretom i brzim startom, te niska cijena, kratki rok isporuke i fleksibilnost u instalaciji zahtjevi su tržišta koji diktiraju razvoj na području turbogeneratora.
Cilj je ostvariti takvu konstrukciju koja neće imati neplanirane ispade iz pogona i što duži period potreban za redoviti remont bilo da se radi o turbogeneratoru koji se hladi zrakom, vodikom ili vodom i vodikom.
Da bi se ovo postiglo potrebno je povezati provjerena konstrukcijska rješenja, usvojene tehnološke postupke, iskustva koja su se stekla u praćenju rada turbogeneratora u pogonu sa razvojem novih materijala i mogućnostima sigurnijeg i točnijeg proračuna. Ovakav pristup se koristi prilikom projektiranja i izrade novih turbogeneratora kao i za određivanje mogućnosti podizanja snage već potojećih turbogeneratora.
Praktički uvjek kada rezultati kontrolnih proračuna na to ukazuju vlasnici elektrana razmišljaju o mogućnosti povećanja opterećenja postojećih dijelova ili zamjenu ugrađenih dijelova s ciljem povećanja profita, a time i snage generatora.
U radu je detaljno opisana metodologija provedbe modernizacije na osnovi koje se može donijeti odluka o povećanju snage turbogeneratora. Nakon provedenih kontrolnih proračuna:elektromagnetskog, ventilacijskog, toplinskog, mehaničkog,
na način na koji je to pokazano proračunom mogućeg povećanja snage turbogeneratora 210 MW, određujemo granične vrijednosti obzirom na zagrijavanje, ventilaciju i hlađenje, stabilnost i mehanička naprezanja turbogeneratora.
Upotreba ove metodologije omogućava točinije planiranje aktivnosti tijekom modernizacije te izračun njene ekonomske opravdanosti kao temeljni podatak studije izvodivosti.
Ključne riječi: turbogenerator, obnova, povećanje snage, modernizacija
Due to the changes in the market, phase which understood development of turbogenerator of higher power units has changed into the phase of approved design development. High reliability of products, especially for units operating under variable load and quick start, as also low prices, short delivery terms and flexibility at installation are market demands which are influencing development in the range of turbogenerators.
The goal is to achieve such design which shall not have unplanned shut-down and the period necessary for regular overhaul as long as possible, for all cooling types of turbogenerators, air, hydrogen or water and hydrogen.
In order to reach this target it is necessary to connect approved design solutions, technological proceedings, experience achieved in operation of turbogenerators with the development of new materials and possibilities of more reliable and accurate calculation. Such approach is used at design and production of new turbogenerators as well as for defining possibilities for upgrading of existing turbogenerators.
In situations when results of control calculations suggest, owner of plants are thinking about possibility to increase the load of existing parts or replace installed parts in order to increase profit, that is generator output respectively.
Within this work is described in detail the methodology of implementation of modernization, based on which the decision can be made on uprating of turbogenerator. Upon carried out control calculations: electro-magnetic, ventilation, thermal, mechanical, as shown in the calculation of possible upgrading of 210 MW turbogenerator, limit values are defined considering heating, ventilation and cooling, stability and mechanical stresses of turbogenerator.
Use of mentioned methodology enables more accurate planning of activities during modernization, as also calculation of its economical justifiability as basic data of the feasibility study.
Key-words: turbogenerator, uprate, revitalisation, modernization
Bibliografija str. 149-152.