Klasifikacija linearnih diskretnih modulacija temeljena na statistici višeg reda : magistarski rad - Čular, Ema (E. Čular ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U ovom radu istražene su mogućnosti klasifikacije linearno diskretno moduliranih signala metodama oslonjenim na statistiku višeg reda. U tu svrhu postavljen je jedinstveni matematički model signala. Analizirane su korelacijske funkcije momenta i kumulanta višeg reda kompleksnog modulacijskog signala u diskretnom modelu u njegovom ciklostacionarnom opisu. Postavljen je klasifikacijski postupak koji se temelji na izravnoj procjeni kumulanata četvrtog reda digitalnog modulacijskog znaka. Postupak je osobit po tome što ne zahtijeva poznavanje valnog oblika modulacijskog simbola. Eksperimentalni rezultati na sintetičkim signalima sa superponiranim uskopojasnim Gaussovim šumom za četiri različita valna oblika modulacijskog simbola potvrđuju da je klasifikator primjenjiv čak i u slučaju interferencije među simbolima. Procjena momenata vršena je usrednjavanjem preko polifaznih komponenti signala. Točnost klasifikatora bolja je za modulacijske postupke s manje stanja u dijagramu, a degradira se s pogoršanjem odnosa signal/šum. Klasifikator vrlo dobro raspoznaje osnovne grupe klasifikacijskih postupaka (MPSK, MASK, MQAM s kvadratnim i MQAM s križnim dijagramom stanja). Ključne riječi: diskretna modulacija, klasifikacija, statistika višeg reda, ciklostacionarnost, moment, kumulant, korelacijska funkcija, procjenjivanje