Sustavi upravljanja zasnovani na kliznim režimima uz primjenu inteligentnih metoda : magistarski rad - Barić, Miroslav (M. Barić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Prikazane su osnove teorije sustava promjenjive strukture i prikazana je njihova primjena u sustavima automatskog upravljanja. Objašnjen je princip rada sustava upravljanja zasnovanih na kliznim režimima. Istaknute su značajke ovakvog pristupa, s posebnim osvrtom na nedostatke. Dan je pregled primjene inteligentnih metoda u sklopu sustava upravljanja s kliznim režimom rada. Istaknut je značaj primjene umjetnih neuronskih mreža. Predložen je algoritam upravljanja promjenjive strukture za sustave sa izraženim ”unmatched” neodređenostima. U relizaciji upravljačkog signala razmotrena je primjena statičkih neuronskih mreža: MLP i RBF. Predložen je algoritam adaptacije parametara obiju mrežnih struktura, zasnovan na analizi stabilnosti. Pokazana je ograničenost svih veličina u sustavu upravljanja. Provjera valjanosti algoritma provedena je simulacijama u programskom paketu Matlab/Simulink. Simulacije su provedene za sustav upravljanja elektroničkim ventilom rasplinjača. Ključne riječi: sustavi promjenjive strukture, klizni režimi, neodređenosti i poremećaji, neuronske mreže, ograničenost i stabilnost