Modeliranje sprege između pravokutnih mikrotrakastih antena s parazitskim rezonatorom : doktorska disertacija - Zentner, Radovan (R. Zentner ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je razrađena sprega između mikrotrakastih antena s parazitskim rezonatorom, izvedenih na proizvoljnoj planarnoj višeslojnoj dielektričnoj strukturi. Opisana je rigorozna metoda analize koja se sastoji od prikaza struje na mikrotrakastim antenama - patchevima (engl.-patch tj. zakrpa) kao linearne kombinacije baznih funkcija i numeričkog rješavanja integralne jednadžbe za električno polje pomoću metode momenata. Primjenjene su bazne funkcije definirane na čitavom patchu, a njihov izgled je temeljen na modelu patcha kao rezonatora. Elementi matrice metode momenata i pobudne matrice izračunati su u spektralnoj domeni, a svojstva Greenovih funkcija iskorištena su za pojednostavnjenje izraza koje je potrebno numerički izračunati. Detaljno je opisan postupak izračuna elemenata tih matrica, primjenjujući tehniku mijenjanja konture integracije kod računanja inverzne Fourierove transformacije. Izvedene su impedancijska i raspršna matrica za antenski niz i opisan je postupak računanja dijagrama zračenja pomoću Greenovih funkcija u spektralnoj domeni uz poznavanje amplituda baznih funkcija. Opisan je postupak sinteze širokopojasnih mikrotrakastih antena s parazitskim rezonatorom i na primjeru sinteze kružno polarizirane širokopojasne mikrotrakaste antene demonstrirana je pouzdana optimizacijska metoda - hibridni genetski algoritam. Razvijena programska podrška rabljena je za prikaz i analizu sprege širokopojasnih mikrotrakastih antena s parazitskim rezonatorom. Pronađena je mikrotrakasta antena s parazitskim rezonatorom optimalnih dimenzija, koja je zatim upotrebljavana kao antenski element u eksperimentalnom modelu niza. Provedena su opsežna mjerenja u E- i H-ravnini za deset različitih razmaka antenskih elemenata, u kojima je ustanovljena sprega dvije takve istovrsne antene, te su rezultati eksperimenta uspoređeni s proračunom. Zatim su analizirani doprinosi površinskih i prostornih valova na veličinu sprege. Razvijenom programskom podrškom također su analizirani slučajevi mjerenja sprege iz literature, te je prikazana usporedba izmjerenih i proračunatih vrijednosti. U svim slučajevima usporedbe proračuna i mjerenja uočena su dobra poklapanja u rezultatima. Ključne riječi: elektromagnetska sprega, mikrotrakaste antene, širokopojasne antene, Greenove funkcije, integralne jednadžbe, metoda momenata, višeslojne strukture, antenski nizovi