Upravljanje tokovima jalove snage u slabo opterećenim razdjelnim mrežama : magistarski rad - Štimac, Ivan (I. Štimac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U razdjelnim (distribucijskim) elektroenergetskim mrežama problem održavanja napona bitan je kako sa stanovišta operativnog vođenja pogona određene mreže i jednako tako sa stanovišta njenoga razvoja. Kada je riječ o pojmu održavanje napona, tada je i riječ o kvalitetu električne energije “Power Quality”. Rad sublimira mogućnosti korištenja najnovijih saznanja u smislu primjene metoda, algoritama i primjereno k tome tzv. hardvera, koji se može koristiti za “održavanje” napona u razdjelnim mrežama i postrojenjima da se ispune uvjeti kako sa strane kvaliteta napona tako i sa strane operativnog vođenja, a u cilju postizanja minimalnih gubitaka u mreži odnosno razdjelnom (distribucijskom) elektroenergetskom sustavu. Razrađena je, novija, tehnika upravljanja s kondenzatorskim baterijama kao sredstvima (uređajima) za regulaciju napona i jalove snage u razdjelnim mrežama. Ključne riječi: jalova snaga, razdjelna mreža, upravljanje, kondenzatorske baterije, programibilni upravljački uređaj