Elektronički mjerni sustav za optimiranje procesa koagulacije i flokulacije u pročišćavanju voda : magistarski rad - Markić, Marinko; Šantić, Ante (Zagreb : M. Markić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Procesi koagulacije i flokulacije te zatim taloženja i filtriranja kljucni su procesi kod procišcavanja površinskih voda jer se njima uklanjaju najnepoželjniji sastojci u vodi. Pomocu tih procesa omogucuje se aglomeracija i taloženje suspendiranih cestica iz vode.

Razvijen je elektronicki mjerni sustav koji omogucuje neprekidno pracenje parametara važnih za efikasnu koagulaciju i flokulaciju. Mjerni sustav ukljucuje mjerenje temperature, vodljivosti, pH vrijednosti. Zatim, pomocu detektora elektrokinetickog potencijala strujanja, odreduje se relativna vrijednost površinskog naboja suspendiranih cestica. Fotometrijskim mjerenjem apsorpcije zracenja na dvije valne duljine, kroz protocne celije, procjenjuje se broj i velicina flokula, te kolicina organskih tvari u uzorku. Razvijen je i sustav doziranja kemikalija pomocu peristaltickih pumpi. Sustav mjerenja i upravljanja doziranjem izveden je pomocu mikrokontrolerskih sustava i odgovarajuce programske podrške.

Primjenom neizrazite logike ostvaren je jednostavan sustav podešavanja pH vrijednosti vode i odredivanja potrebne kolicine koagulanata temeljen na teorijskim spoznajama, iskustvu stecenom preliminarnim mjerenjima i poznavanjem ponašanja procesa koagulacije. Primjenom ovog sustava, pronalaze se optimalne kolicina kemikalija koje je potrebno dodati za efikasan proces koagulacije i flokulacije, cime se znacajno smanjuju troškovi proizvodnje vode, povecava njenu kvalitetu i pojednostavljuje vodenje ukupnog procesa.
Ključne riječi: koagulacija, flokulacija, potencijal strujanja, optimalna koagulacija, fotometrija, velicina flokula, neizrazita logika
Key processes in surface water treatment are coagulation and flocculation processes followed by sedimentation and filtration, since they remove undesired components from water. These processes enable agglomeration and sedimentation of suspended particles in water.

An electronic measuring system is developed which enables monitoring the parameters significant for efficient coagulation and flocculation. This measuring system monitors the temperature, conductivity, and pH value. Then, with the streaming current detector, the relative surface charge value of suspended particles is determined. Dual wavelength photometric dispersion analysis estimates the number and size of flocculi and the amount of organic matter in the sample. A system for dosing with chemicals through peristaltic pump is also developed. The system for measuring and controlling the doses is derived through microcontroller systems and appropriate computer software.

Through the use of fuzzy logic, a simple system for controlling the pH value of water and determining the necessary amount of coagulants is developed and is based on theoretical knowledge and experience obtained from preliminary measuring and knowledge of coagulation process behavior.

Application of this system determines the optimal amount of chemicals needed for an efficient coagulation and flocculation process, which greatly decreases the cost of water production, increases its quality and simplifies the conduction of such a process.
Keywords: coagulation, flocculation, streaming current potential, optimal coagulation, photometric, floc size, fuzzy logic
Bibliografija str. 98-101.