Raspoznavanje govora uporabom skrivenih Markovljevih modela i teorije valića : magistarski rad - Novak, Albert (A. Novak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovom radu opisan je sustav za raspoznavanje govora izdvojeno i kontinuirano izgovorenih riječi, izdvajanjem značajki uporabom transformacije valića. Sustav se temelji na uporabi skrivenih kontinuiranih Markovljevih modela. Sam sustav je ispitivan na ograničenom skupu od 24 riječi korištene za upravljanje robotskom rukom. Ispitivan je utjecaj osnovnih funkcija valića, varijacije veličine i preklapanja prozora analize, različitih funkcija kompresije dinamike koeficijenata iotpornost na utjecaj šuma. Rezultati raspoznavanja uspoređivani su s rezultatima dobivenima uporabom Mel-cepstralnih koeficijenata. Ključne riječi: FFT, raspoznavanje govora, Markovljevi modeli, valići, cepstrum, scalogram, HMM