Određivanje kapaciteta veza u višeuslužnim mrežama s gubicima : magistarski rad - Vrdoljak, Zdenko; Kos, Mladen (Zagreb : Z. Vrdoljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovom radu se razmatra problem dimenzioniranja kapaciteta u višeuslužnim mrežama s gubicima. Provedena je detalja analiza o primjenljivosti modela mreže s gubicima na paketske mreže s garancijom kvalitete usluge. Mreža s gubicima je matematički
modelirana višedimenzionalnim Markovljevim lancem i pronađeni su izrazi za stacionarne vjerojatnosti stanja. Na temelju pronaðene razdiobe izračunate su vjerojatnosti blokiranja poziva u mreži i analizirane su neke poznate aproksimacije vjerojatnosti blokiranja. Temeljem tih aproksimacija predložen je i analiziran heuristički algoritam za dimenzioniranje kapaciteta. Na kraju rada je predložena metoda procjene kapaciteta koja se temelji na simulaciji mreže s gubicima. Uočeno je da metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate i predloženi su smjerovi za unapređenje ove metode.
Ključne riječi: Mreža s gubicima, planiranje kapaciteta, Markovljevi lanci, diskretna vremenska simulacija
This work deals with capacity planning of multiservice loss networks. A detailed analysis is conducted on possibility of describing guaranteed services packet network with the loss network model. Loss network is mathematically modelled by multidimensional Markov chain and stationary state distribution is found. Based on the distribution, expressions for blocking probabilities are found and some known approximations are analyzed. Based on the approximations, a heuristic algorithm for capacity sizing is proposed and analyzed. In the end, a simulation-based capacity planning method is proposed and analyzed. Due to unsatisfactory results, directions for improvement of the method are recognized.
Key words: Loss network, capacity sizing, Markov chains, discrete-time simulation.
Bibliografija str. 132-137.