Postavke sustava transfera tehnologije za hrvatski energetski sektor : magistarski rad - Šćulac Domac, Marija (M. Šćulac Domac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Transfer tehnologije te promptno i ažurno praćenje svjetskih iskustava i trendova na području energetike dosada su samo djelomično bili obilježje hrvatskog energetskog sektora. Transfer tehnologije u energetici podrazumijeva prijenos i primjenu znanja, iskustva i tehničkih rješenja sa ciljem poboljšanja ukupne energetske učinkovitosti, smanjenja utjecaja na okoliš i poboljšanja konkurentnosti tvrtki energetskog sektora. S obzirom na složenost stanja i ukupni proces tranzicije u kojem se hrvatski energetski sektor nalazi, pitanje uspostave kvalitetnog sustava transfera tehnologije jedno je od bitnih pitanja za uspješnu reformu energetskog sektora. U radu se opisuju svjetska iskustva i trendovi, te daju osnovne postavke sustava transfera tehnologije, koji bi bio primjenjiv na hrvatski energetski sektor. Dodatno se analiziraju postojeći mehanizmi i aktivnosti u Hrvatskoj, te identificiraju segmenti hrvatskog energetskog sektora i pripadajuće tehnologije i nova znanja čiji bi transfer, odnosno uvođenje bili posebno zanimljivi. U ovom se radu koriste višegodišnja iskustva u radu Udruženja za energetiku pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a konzultiran je i znatan broj hrvatskih stručnjaka na ovom području. Ključne riječi: Transfer tehnologije, energetski sektor, istraživanje i razvoj, gospodarstvo, tehnološki razvitak, zaštita okoliša, konkurentnost