Postavke sustava transfera tehnologije za hrvatski energetski sektor : magistarski rad - Šćulac Domac, Marija; Mikuličić, Vladimir (Zagreb : M. Šćulac Domac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Transfer tehnologije te promptno i ažurno praćenje svjetskih iskustava i trendova na području energetike dosada su samo djelomično bili obilježje hrvatskog energetskog sektora. Transfer tehnologije u energetici podrazumijeva prijenos i primjenu znanja, iskustva i tehničkih rješenja sa ciljem poboljšanja ukupne energetske učinkovitosti, smanjenja utjecaja na okoliš i poboljšanja konkurentnosti tvrtki energetskog sektora. S obzirom na složenost stanja i ukupni proces tranzicije u kojem se hrvatski energetski sektor nalazi, pitanje uspostave kvalitetnog sustava transfera tehnologije jedno je od bitnih pitanja za uspješnu reformu energetskog sektora. U radu se opisuju svjetska iskustva i trendovi, te daju osnovne postavke sustava transfera tehnologije, koji bi bio primjenjiv na hrvatski energetski sektor. Dodatno se analiziraju postojeći mehanizmi i aktivnosti u Hrvatskoj, te identificiraju segmenti hrvatskog energetskog sektora i pripadajuće tehnologije i nova znanja čiji bi transfer, odnosno uvođenje bili posebno zanimljivi. U ovom se radu koriste višegodišnja iskustva u radu Udruženja za energetiku pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a konzultiran je i znatan broj hrvatskih stručnjaka na ovom području.
Ključne riječi: Transfer tehnologije, energetski sektor, istraživanje i razvoj, gospodarstvo, tehnološki razvitak, zaštita okoliša, konkurentnost
Technology transfer as well as consistent and accurate follow-up of the international trends and developments was never an important issue for Croatian energy sector. Technology transfer in energy sector comprises transfer and application of knowledge, experience and technical solutions in order to increase overall energy efficiency, reduce environmental impacts and improve competitiveness of energy companies. Taking into account the current position and transition process in which Croatian energy sector acts, issue of an adequate technology transfer system introduction is one of the most important for the successful energy reform. This paper describes worldwide trends and developments and establishes some basic cornerstones of technology transfer system, which would be applicable in Croatian energy sector. In addition, it analyses existing mechanisms and activities in Croatia and identifies sub-sectors of Croatian energy sector with corresponding technologies, which introduction would be of particular importance. This paper uses experience gained in author's every-day work in Energy Association at Croatian Chamber of Economy and many Croatian experts and scientists in this field were consulted.
Key words: Technology transfer, Energy sector, Research and development, Economy, Technological development, Environment protection, Competitiveness
Bibliografija str. 111-115.