Prepoznavanje i klasifikacija sigurnosnih rizika računalnih sustava : magistarski rad - Sviličić, Boris (B. Sviličić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Sigurnost je najkritičnije područje računalne tehnologije te počinje zauzimati izuzetno važnu poziciju u današnjem okružju računalnih sustava. Ovim radom dane su smjernice za rješavanje problema prevencije i otklanjanja sigurnosnih rizika računalnih sustava. Dana je definicija pojmova sigurnosti računalnih sustava i sigurnosnih rizika, kategorizirani su i opisani uzroci sigurnosnih rizika te je objašnjena važnost analize sigurnosnih rizika. Razrađena je terminologija sigurnosnih incidenata računalnih sustava koja je nužan preduvjet za sustavno proučavanje i razumijevanje materije ovog područja. Predstavljene su najčešće uspješno korištene tehnike računalnih napada te su opisani osnovni principi njihova izvršenja. Koristeći se utvrđenom terminologijom, predstavljen je primjer mogućeg modela klasifikacije sigurnosnih rizika namijenjenog za uspješno prepoznavanje i analizu sigurnosnih rizika računalnih sustava. Prikazane su sigurnosne mjere i mehanizmi za upravljanje rizicima te je predstavljen plan procesa za prepoznavanje znakova eksploatacije sigurnosnog rizika. Ovim radom ponuđen je naputak za poboljšanje i unaprjeđenje razine sigurnosti računalnih sustava. Ključne riječi: klasifikacija, računalni napad, resursi računalnog sustava, sigurnosni incident, sigurnosni rizik, sigurnost računalnih sustava, tehnika računalnog napada, terminologija