Primjena registratora poremećaja u analizi sustava relejne zaštite : magistarski rad - Mikulandra, Nikica (N. Mikulandra ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Primjena registratora poremećaja u analizi sustava relejne zaštite moe biti višestruka. Registratori poremećaja mogu se koristiti kao pomoć pri analizi djelovanja pojedinih zaštitnih uređaja ili kao kontrola djelovanja samih zaštitnih releja. U ovoj radnji opisan je princip rada registratora poremećaja, način na koji se registracija pokreće i na koji se način podaci registriraju. Opisana je struktura registratora poremećaja i osnovni dijelovi registratora. Ključni dijelovi koji presudno utječu na kvalitetu registratora poremećaja, odnosno na kvalitetu registracije, pobliže su opisani. Osnovne karakteristike registratora poremećaja su broj analognih i binarnih ulaza, frekvencija uzorkovanja, brzina AD pretvorbe i mogućnosti memoriranja. Ključno pitanje koje se postavlja u ovoj radnji je način izvedbe registratora poremećaja. Jedna mogućnost je u sklopu numeričkih zaštitnih releja, a druga mogućnost je kao samostalna izvedba. Važući razloge za jednu i drugu opciju teko je jednoj izvedbi dati prednost. Odluka koja treba prevagnuti u pojedinom slučaju ovisi o namjeni registratora poremećaja. Ako se registrator poremećaja koristi za provjeru i nadzor rada uređaja relejne zaštite, samostalna izvedba ima prednost. U takvom slučaju se na registrator poremećaja postavljaju stroi zahtjevi nego na uređaje relejne zaštite u smislu obrade signala. U slučaju integrirane izvedbe s numeričkim zaštitnim relejem, registrator poremećaja koristi iste ulazne krugove i AD pretvorbu kao i relej i moe registrirati isto to i relej. Bez obzira na izvedbu registratora poremećaja, programska podšrka koja treba grafički predočiti pojedini registrirani događaj, daje konačni dojam i ima važnu ulogu u upotrebljivosti uređaja. Ako programska podrška koja prati registrator poremećaja ne može na adekvatan način prikazati sve prikupljene podatke, kvaliteta registratora poremećaja ne može doći do izražaja. Na kraju radnje dan je kratki prikaz recentnih uređaja za registraciju poremećaja koji se koriste u primjeni i pratećih programskih podrški. Ključne riječi: Registrator poremećaja, relejna zaštita, sekundarna oprema, programska podrška, elektroenergetski sustav