Mjerenje i analiza prometa generiranog pokretnim terminalima : magistarski rad - Vukomanović, Daniel (D. Vukomanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U radu je opisano mjerenje i analiza prometa generiranog mobilnim terminalima pri prijenosu podataka preko mobilne mreže koristeći WAP protokole. Mjerenja su potrebna da se dobiju važni podaci kao što su kapacitet kanala, prometni tok koji generiraju aplikacije, kašnjenje, efikasnost prijenosa i drugi. Ti podaci koriste se za dizajniranje mreže, praćenje kvalitete usluge, upravljanje prometom i mrežnim resursima i naplatu. Prije analize samog prometa opisani su protokoli koji se koriste za prijenos podataka na mobilnoj mreži, te mjerni okvir mjerenja i matematička analiza izmjerenih podataka. Posebno su opisani načini zaštite podataka pri prijenosu i njihov utjecaj na promet mreže. Ključne riječi: mobilne mreže, mrežni promet, Internet protokoli, WAP, mjerenje, mjerne metode, analiza mjerenja, sigurnosni protokoli, kvaliteta usluge.