Ocjena kvalitete zvuka : magistarski rad - Sviben, Zlatko (Z. Sviben ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je obrađena ocjena kvalitete zvuka s osobitim osvrtom na dizajn zvuka u ciklusu dizajna proizvoda. Dane su fizikalne osnove zvuka. Putem psihoakustičnog vrednovanja kvalitete zvuka izvedene su osnovne značajke za vrednovanje kvalitete zvuka. Obrađene su linearne i frekvencijske promjene signala u zatvorenom prostoru. U sklopu psihoakustičnih značajki vrednovanja kvalitete zvuka pokazan je izračun zvučne apsorpcije visećeg stropa s osvrtom na rezonantni značaj apsorpcije. Analiziran je proces procjene kvalitete zvuka U sklopu psihoakustičnog vrednovanja kvalitete zvuka dan je prijedlog inženjerskog rješenja problema. Uveden je pojam kvalitete zvuka kao psihološke teme. Dane su psihološke metode vrednovanja kvalitete zvuka kao i usporedba s fizikalnim kriterijima vrednovanja. Opisan je postupak vrednovanja zvuka u ciklusu proizvodnje. Analizirani su instrumenti za vrednovanje kvalitete zvuka kao i adekvatni mjerni postupci. Analizirana je kvaliteta zvuka konkretnog proizvoda - automobila pokusnom analizom. Promatrani su primjeri dizajna zvuka pojedinih komponenti automobila u praksi. Proučena je primjena indeksa smetnje u svrhu poboljšanja kvalitete zvuka motora. Razmatrana je kvaliteta zvuka proizvoda u cjelini. Na osnovi svih izvedenih analiza na kraju su dane smjernice za primjenu dizajna kvalitete zvuka u izradi novih proizvoda. Ključne riječi: vrednovanje kvalitete zvuka, stimulativne i perceptivne prosudbe, slušno područje, maskiranje, kritične valne dužine, glasnoća, oštrina, hrapavost, zvučna ugoda, zvučni dizajn, multidimenzionalna analiza, prototip, aktivna kontrola buke, indeks ometanja, subjektivna procjena, objektivni parametri, analiza regresija, uzorci buke, zatvaranje vrata, cestovna buka, procedure mjerenja, umjetna glava, gluha komora, ispušni sustav, kvaliteta zvuka unutar automobila, prekidači za svjetla, rezonantni viseći stropovi.