Ocjena kvalitete zvuka : magistarski rad - Sviben, Zlatko; Somek, Branko (Zagreb : Z. Sviben ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je obrađena ocjena kvalitete zvuka s osobitim osvrtom na dizajn zvuka u ciklusu dizajna proizvoda. Dane su fizikalne osnove zvuka. Putem psihoakustičnog vrednovanja kvalitete zvuka izvedene su osnovne značajke za vrednovanje kvalitete zvuka. Obrađene su linearne i frekvencijske promjene signala u zatvorenom prostoru. U sklopu psihoakustičnih značajki vrednovanja kvalitete zvuka pokazan je izračun zvučne apsorpcije visećeg stropa s osvrtom na rezonantni značaj apsorpcije. Analiziran je proces procjene kvalitete zvuka U sklopu psihoakustičnog vrednovanja kvalitete zvuka dan je prijedlog inženjerskog rješenja problema. Uveden je pojam kvalitete zvuka kao psihološke teme. Dane su psihološke metode vrednovanja kvalitete zvuka kao i usporedba s fizikalnim kriterijima vrednovanja. Opisan je postupak vrednovanja zvuka u ciklusu proizvodnje. Analizirani su instrumenti za vrednovanje kvalitete zvuka kao i adekvatni mjerni postupci. Analizirana je kvaliteta zvuka konkretnog proizvoda - automobila pokusnom analizom. Promatrani su primjeri dizajna zvuka pojedinih komponenti automobila u praksi. Proučena je primjena indeksa smetnje u svrhu poboljšanja kvalitete zvuka motora. Razmatrana je kvaliteta zvuka proizvoda u cjelini. Na osnovi svih izvedenih analiza na kraju su dane smjernice za primjenu dizajna kvalitete zvuka u izradi novih proizvoda.
Ključne riječi: vrednovanje kvalitete zvuka, stimulativne i perceptivne prosudbe, slušno područje, maskiranje, kritične valne dužine, glasnoća, oštrina, hrapavost, zvučna ugoda, zvučni dizajn, multidimenzionalna analiza, prototip, aktivna kontrola buke, indeks ometanja, subjektivna procjena, objektivni parametri, analiza regresija, uzorci buke, zatvaranje vrata, cestovna buka, procedure mjerenja, umjetna glava, gluha komora, ispušni sustav, kvaliteta zvuka unutar automobila, prekidači za svjetla, rezonantni viseći stropovi.
The paper deals with the sound quality problem with an emphasis on the sound design within a product design process. Physical properties of sound are introduced. By means of psychoacoustic evaluation of sound quality, basic characteristics for sound evaluation are provided. Both linear and frequency signal changes in a closed area are discussed. Within the process of psychoacoustic sound quality evaluation, computation of suspended ceiling sound absorption is presented, taking into account resonant character of absorption. Sound quality evaluation process is analyzed. An engineer solution to the problem has been proposed regarding the psychoacoustic evaluation of sound quality. A concept of sound quality as a psychological topic is introduced. Psychological methods of sound quality evaluation are given as well as their comparison with physical evaluation criteria. Sound evaluation procedure in a production process is described. Instruments for sound quality evaluation and corresponding measuring procedures are analyzed. Sound quality of a real product – car is analyzed by experimental analysis. Sound design examples of car components have been observed in practice. An application of the annoyance index to the engine sound quality has been studied. The total product sound quality is discussed. On the basis of all performed analyses in this work, some directions are given for the application of sound quality design in new products engineering.
Key words: sound-quality evaluation, stimuli and perceptual judgments, auditory field, masking, critical bands, loudness, sharpness, roughness, pleasantness of sounds, multidimensional analysis, acoustic design, prototypes, active noise control, annoyance index, subjective assessment, objective parameters, regressions analysis, noise patterns, door slam, road noise, measurement procedures, artificial head, anechoic chamber, exhaust system, car interior sound quality, lighting switches, resonant suspended ceilings.
Bibliografija str. 137.