Modeliranje prijelaznih radnih ciklusa NE Krško u uvjetima povećane snage : magistarski rad - Trontl, Krešimir (K. Trontl ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Paket računalskih programa FUMACS/FEEC2001 upotrijebljen je za projektiranje i analizu shema zamjene i razmještaja goriva u Nuklearnoj elektrani Krško u uvjetima povećane snage reaktora nastalima nakon zamjene parogeneratora. Analizirane su dvije strategije gospodarenja gorivom, 12-mjesečna i 18-mjesečna. Određen je broj i stupanj obogaćenja svježih gorivnih elemenata, broj i razmještaj sagorivih apsorbera, te shema razmještaja gorivnih elemenata u jezgri reaktora za prijelazne i ravnotežne cikluse. Analize su pokazale da su s tehničko-sigurnosnog aspekta obje strategije ostvarive i prihvatljive. Sheme razmještaja goriva zadovoljavaju zahtjeve za određenom duljinom ciklusa i zadana sigurnosna ograničenja. U slučaju primjene 12-mjesečnog radnog ciklusa ne očekuju se značajniji utjecaji na tehničko-sigurnosne parametre. U slučaju primjene 18-mjesečnog radnog ciklusa moguće je postići da su vrijednosti svih sigunosnih parametara unutar vrijednosti određenih tehničkim specifikacijama. Ključne riječi: shema zamjene i razmještaja goriva, 12-mjesečni gorivni ciklus, 18mjesečni gorivni ciklus, ravnotežni ciklus, FUMACS/FEEC2001, FUMACS-G, tehničko-sigurnosna analiza