Digitalni sustav regulacije hidroagregata s Peltonovom turbinom : magistarski rad - Tonković, Nikola (N. Tonković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovom radu prikazana je mogućnost objedinjavanja sustava regulacije napona i brzine vrtnje (snage) hidroagregata u jedinstven digitalni regulacijski sustav. Prikazani su matematički i simulacijski model hidroagregata s Peltonovom turbinom i sustavom regulacije. Parametri simulacijskog modela su radi usporedbe prilagođeni agregatu HE Vinodol. Regulatori u simulacijskom modelu su podešeni tako da daju optimalne odzive regulacijskog kruga pri zaletu i uzbuđivanju agregata te u radu u elektroenergetskom sustavu. Prikazani su odzivi simulacijskog modela za dva najznačajnija režima rada agregata: prazni hod i rad u elektronergetskom sustavu. Prikazani simulacijski model je pogodan za daljnje istraživanje i unapređivanje strukture te podešavanje parametara regulacijskih sustava. Simulacijski model može se lako prilagoditi stvarnim uvjetima u elektrani. Digitalni sustav regulacije napona generatora "DIRES 21" ugrađen u agregat br. 3 HE Vinodol nadograđen je sustavom turbinske regulacije koji je zamijenio stare analognoelektroničke regulatore. Parametri novog turbinskog regulatora podešeni su u pogonu tako da daju optimalne odzive sustava u praznom hodu i radu u elektroenergetskom sustavu. Sustav regulacije hidroagregata opremljen je i automatskim sinkronizatorom. Odzivi simulacijskog modela su uspoređeni s odzivima stvarnog pogona. Objedinjeni digitalni sustav regulacije hidroagregata je pokazao u radu niz prednosti koje idu u prilog ovakvoj izvedbi regulacijskog sustava za manje hidroagregate. Ključne riječi: hidroagregat, Peltonova turbina, turbinska regulacija, sinkroni generator, regulacija napona, digitalni regulator