Model za određivanje operativnih intervencijskih razina u sustavu nuklearne pripravnosti : magistarski rad - Medaković, Saša (S. Medanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U projektiranju, izgradnji i pogonu nuklearnih postrojenja poduzimaju se različite radnje kojima je cilj reduciranje rizika pojave nuklearne nesreće. Mala vjerojatnost pojave sekvenci događaja koje bi dovele do ispuštanja većih količina radioaktivnih tvari u okoliš ipak postoji. Takve sekvence događaja nazivamo nuklearne nesreće. U svrhu umanjivanja posljedica nuklearnih nesreća uspostavljaju se sustavi nuklearne pripravnosti. U slučaju nuklearne nesreće slijed događaja je izrazito brz. Odluke o poduzimanju mjera moraju biti donesene u vrlo kratkom roku, a istovremeno moraju biti opravdane. Zbog toga je razvijen pristup odlučivanja o poduzimanju mjera zaštite i spašavanja koji se temelji na intervencijskim razinama. Intervencijske razine su unaprijed definirane granične vrijednosti radijacijskih doza. Primjena pojedine mjere zaštite i spašavanja smatra se opravdanom samo ukoliko se procjenjuje da je moguće izbjeći veću dozu od one propisane intervencijskom razinom. Intervencijske razine iskazuju se u obliku doza koje je moguće izbjeći poduzimanjem pojedine mjere zaštite i spašavanja. One se u pravilu ne mogu izravno mjeriti te se zbog toga definiraju operativne intervencijske razine (OIL). OIL-i se izvode iz intervencijskih razina i skupa dodatnih pretpostavki i izravno su usporedivi s rezultatima mjerenja na terenu. U okviru ovog magistarskog rada izrađen je analitički model za određivanje OIL-a za izlaganje radioaktivnom oblaku. Mjere zaštite koje se primjenjuju u tom slučaju su zaklanjanje, evakuacija i jodna profilaksa. Svrha izrade ovog modela jest uvođenje vremenske ovisnosti u izračun predefiniranih vrijednosti OIL-a za hitne mjere zaštite i spašavanja. Također, ovim se modelom omogućuje i razlikovanje navedenih OIL-a u ovisnosti o vrsti nesreće. Poseban naglasak prilikom izrade modela postavljen je na utvrđivanje vremenske ovisnosti omjera brzine ukupne efektivne doze i brzine ambijentalne doze (faktor R). Pri određivanju OIL-a uvažene su vrijednosti intervencijskih razina propisane hrvatskim zakonodavstvom. Rezultati analize načinjene pomoću modela ukazuju na to da vrsta nesreće i vremenska ovisnost faktora R bitno utječe na sva tri OIL-a za izlaganje radioaktivnom oblaku. Rezultat ovog rada je preporuka o korištenju predefiniranih vrijednosti OIL-a koje ovise o vrsti nesreće i o vremenu proteklom od obustave reaktora. Ključne riječi: nuklearna nesreća, operativna intervencijska razina, brzina doze, sustav nuklearne pripravnosti