Objektno orijentirani razvoj agenta poziva : magistarski rad - Kokolj, Zoran (Z. Kokolj ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Prevladavajući smjer razvoja novih mrežnih arhitektura je njihova konvergencija u jedinstvenu višeuslužnu mrežu temeljenu na komutaciji paketa. Ovaj rad istražuje navedene arhitekturalne modele i pridružene komunikacijske protokole. Posebna je pažnja posvećena protokolu za iniciranje sjednice, jednom od predloženih rješenja signalizacije u višeuslužnim mrežama. Prikazana je njegova uloga u ostvarivanju usluga uspostave višemedijskih sjednica, internetske telefonije i pokretljivosti. Isto tako, objašnjene su mogućnosti njegove uporabe pri ostvarivanju dodatnih usluga, poput prisutnosti i dostave poruka. Pored toga, istražena je primjerenost uporabe vizualnog oblikovanja pomoću objedinjenog jezika za modeliranje u izvedbi programskih rješenja signalizacijskih protokola. Prikazan je razvoj ISDN-SIP agenta poziva temeljen na RUP procesu uz korištenje uzoraka oblikovanja. Na laboratorijskom sustavu, razvijenom u skladu s iznesenim postavka, provedena je praktična verifikacija istraživanja. Ključne riječi: digitalna mreža integriranih usluga, agent poziva, medijski prilaz, protokol za iniciranje sjednice, pokretne mreže, IP višemedijski podsustav, objektna orijentacija, vizualno oblikovanje, objedinjeni jezik za modeliranje, proces razvoja programske podrške, uzorak oblikovanja