Analiza načina uzemljenja zvjezdišta sinkronog generatora : magistarski rad - Višić, Ivan (I. Višić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Zemljospoj statorskog namota najčešći je kvar sinkronog generatora i uzrok oštećenja statorskog namota generatora. Osim toga direktni je uzrok i međufaznih kvarova na generatoru. Svrha uzemljavanja zvjezdišta generatora preko određene impedancije je ograničenje štete na mjestu kvara, ograničenje prijelaznih prenapona i osiguranje osjetljive detekcije zemljospojeva na statorskom namotu generatora. U radu je nakon općih teorijskih razmatranja dan pregled metoda uzemljenja generatora i odgovarajućih shema štićenja. Detaljnija analiza napravljena je za visokoomsko i rezonantno uzemljenje generatora u blok spoju. Teorijska razmatranja provjerena su na praktičnom primjeru generatora iz elektroenergetskog sustava Hrvatske. Rezultati analize pokazuju da rezonantno uzemljenje ima niz prednosti u odnosu na visokoomsko uzemljenje. Šteta na mjestu kvara znatno je manja, dok je osjetljivost detekcije zemnih spojeva na bilo kojem mjestu u namotu generatora povećana kod rezonantnog uzemljenja. Kod rezonantnog uzemljenja naponi preneseni iz mreže veći su nego kod visokoomskog uzemljenja generatora, no ispravnim odabirom konstante prigušnice K mogu se svesti na normalne iznose. Ključne riječi: Generator, Visokoomsko uzemljenje, Rezonantno uzemljenje, Neutralizator zemnog spoja, Zemljospoj, Zemljospojna zaštita